Aflat în autoizolare la domiciliu de mai bine de o lună, gimnastul Marian Drăgulescu, 39 de ani, nu-și pierde optimismul. Din contră. Stă foarte bine nu doar fizic, ci și mental și încearcă să le insufle o stare de spirit pozitivă și celor care îl urmăresc pe pagina sa de Facebook.
Multiplul campion mondial și european a vorbit pentru ProSport despre perioada pe care o petrece în carantină și spune că a învățat să gătească, ultima dată experimentând chiar ceea ce îi plăcea încă de mic copil, lapte cu fidea. Cu modestia bine-i cunoscută, Marian a povestit ce rețete gătește zilnic, i-a îndemnat pe români să facă mișcare și să asculte sfaturile autorităților și este încrezător că Olimpiada de anul viitor îl va prinde în formă maximă, astfel încât să cucerească singurul titlu care îi lipsește din palmares.
Marian, cum ești? Cum faci față acestei perioade de carantină?
Sunt bine, în acasă. Am deja o lună și ceva de stat în casă. Lucrurile merg bine, mă simt bine, nu m-am îngrășat. Fizic stau foarte bine, mental la fel.
Cum îți împarți timpul acasă o zi întreagă?
Sunt foarte multe lucruri de făcut într-o zi, așa că mă mențin ocupat. E clar că mișcarea creează o stare de bine. Corpul se simte altfel întotdeauna când faci mișcare, primești energie. Pe lângă forma fizică, mă bucur de timpul petrecut acasă. Învăț să gătesc diferite preparate și chiar îmi place. Învăț lucruri noi, mai fac curățenie, mai citesc o carte, văd un film, jucăm jocuri de societate, chiar am luat un puzzle, emisiuni. Deci nu doar sport.
Ai făcut în aceste zile ceva neobișnuit, ceva ce nu ai fi crezut că poți face?
Avem ocazia în această perioadă să punem în practică diferite pasiuni de care nu avem timp în mod normal. Am ocazia să comunic mai mult cu iubitorii de sport, cu fanii gimnasticii prin intermediul rețelelor de socializare, am creat și acest program care sper să vină in în ajutorul persoanelor care datorită izolării la domiciliu nu mai au ocazia de a face și alte activități fizice. Sunt multe lucruri pe care le poți face. Și gătesc, și chiar îmi iese.
Gătești? Ce-ai gătit ultima dată?
Da, gătesc. Am încercat să fac diferite rețete care culmea, chiar mi-au și ieșit. Fac clătite, supă cremă de ciuperci, de broccoli, de spanac, de morcovi, piure, carne la cuptor. Acum (n.r. luni) chiar învârt într-o oală cu macaroane (n.r. râde). Fac macaroane cu lapte. Am văzut la cineva pe net și mi s-a făcut poftă. Nu am mai mâncat de când eram mic și îmi fac două porții de macaroane cu lapte.
Ce exerciții faci în casă? Cum îți menții tonusul?
Încerc să îmi mențin tonusul muscular, fac exerciții specifice de gimnastică, sărituri ca mingea, sărituri cu genunchii la piept, genoflexiuni.
Câte o tumbă mai faci în apartament?
Da, mai fac și câte o tumbă, sfori, exerciții specifice. Și da, fac și câte un sol pe covor, atât cât îmi permite suprafața din cameră.
Te-am văzut live pe Facebook, ai foarte mulți urmăritori.
Da, pe lângă exercițiile specifice gimnasticii mai fac și un live de pe pagina mea de Facebook. Cine are între 4 ani și 80 de ani să intre pe pagina mea, îi aștept la mișcare! Acest antrenament este pentru voi, pentru toți. Sunt antrenorul personal al vostru în fiecare zi de la ora 12.30, live la mine pe pagina de Facebook. Avem de toate, stretching, cardio, o probă de competiție, încheiem cu un dans, în fiecare zi aleg un alt tip de dans.
Ții legătura cu colegii tăi din alte țări în această perioadă?
Suntem în contact permanent prin rețelele de socializare cu colegi din toată lumea. Vedem ce face fiecare la domiciliu, cum se pregătește, ce mănâncă, ce exerciții face, ce citește, ce joacă, suntem într-o familie largă. Internetul ne permite acest lucru. Chiar dacă fizic nu ne putem apropia, internetul ne permite să fim apropiați și să fim la curent cu tot ce fac prietenii, familia, colegii.
Unde ar fi trebuit să fii în această lună?
Aveam două Cupe Mondiale acum, care contau și pentru calificarea la Olimpiadă. Dar eu fiind calificat deja, nu contau pentru mine atât de mult. Erau importante, însă, pentru experiență. E bine să ai câteva competiții înainte de o întrecere atât de importantă cum e Olimpiada. În plus, testam anumite elemente tehnice, de dificultate. Urma și Campionatul European din luna mai, care s-a amânat. S-ar putea să îl reprogrameze pentru septembrie-octombrie. Europenele nu se pot amâna cu un an de zile, pentru că în 2021 deja avem alt Campionat European, în altă țară.
Urma a 5-a Olimpiadă pentru tine în acest an. După Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008 și Rio 2016 urmează Tokyo 2020, dar în 2021. Cum ai primit vestea amânării Jocurilor Olimpice?
Visul meu de a obține titul olimpic rămâne în picioare. Mă bucur că s-a amânat Olimpiada cu un an de zile, vom avea timp suficient să ne pregătim în condiții normale și să ajungem la Jocurile Olimpice, în 2021, în formă sportivă maximă.
Te avantajează această amânare?
Cei mai mulți dintre noi eram în formă, ne așteptam ca aceste Jocuri Olimpice să aibă loc data stabilită, în schimb acum cum ne antrenăm. Fiecare încearcă de acasă să își mențină tonusul muscular, greutatea, o mentalitate psihică bună. Acum mai avem un an de zile de pregătire, așa că vestea nu face decât să ne bucure.
Marian, mai știi numărul medaliilor? 3 medalii olimpice 8 titluri mondiale, 10 titluri europene.
Da, astea sunt doar titlurile, dar mai sunt și celelalte medalii. Am avut și o carieră destul de longevivă și am avut șansa să acumulez cât mai multe rezultate și trofee. Visul meu este să obțin titlul olimpic și rămâne în picioare.
Ce mesaj le transmiți fanilor tăi, românilor?
Să se protejeze în primul rând. Dacă se protejează pe ei îi protejează automat și pe cei dragi lor. Să nu iasă din casă decât dacă este strict necesar, să poarte mănuși și mască, iar când revin acasă să se spele 20 de secunde cu săpun. Și să se ocupe de pasiunile lor pe care le-au avut dintotdeauna, dar nu au avut timp de ele. Datorită serviciului, al vitezei cu care trece viața. Și să facă mișcare, multă mișcare. Să mă urmrărească pe Facebook, pentru că mișcarea este cel mai bun medicament pentru sănătate. Pe cei care vor să facă exerciții alături de mine îi aștept zilnic la ora 12.30 pe pagina mea de Facebook, Marian Drăgulescu Official.
Starea de urgență s-a prelungit cu o lună, mai avem de stat în casă.
E o decizie foarte bună! Cu cât vrem să scăpăm mai repede de acest virus, cu atât trebuie să stăm mai mult în casă. Să ieșim foarte rar, doar dacă este strict necesar și să respectăm instrucțiunile autorităților. Dacă vom începe să ieșim la discreție din casă, să ne întâlnim, să intrăm în zone aglomerate, asta nu face decât ca virusul să se răspândească și la noi și am putea să ajungem în situația în care au ajuns Italia, Spania. Deci avem exemple că se poate și mai rău. Așa că această prelungire a stării de urgență este foarte bună Cu cât suntem mai responsabili, cu atât putem scăpa mai repede de acest virus și ne vom putea apuca fiecare de activitățile lui mai repede.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER